toegevoegd agendapunt gemeenteraad 30 april 2009

Op de gemeenteraad van 30 april 09 lanceerde ik het voorstel/idee de Kids-ID gratis af te leveren aan onze Genkse kinderen die lid zijn van onze bibliotheek.

à Vanaf 16 maart 2009 kunnen de gemeenten starten met de afgifte van elektronische identiteitsdocumenten (Kids-ID) voor Belgische kinderen tussen 6 en 12 jaar. De Kids-ID is tegelijk een identiteits- en reisdocument alsook een document dat een hogere veiligheid biedt aan onze kinderen.

Vraag : Wanneer start onze Stad met de verdeling van de Kids-ID? Kan het nog voor de zomer?

Vraag : Is het mogelijk om bij de introductie van de Kids-ID de kaart al onmiddellijk te kunnen gebruiken als lidkaart van de bibliotheek of als zwemabonnement?

Voorstel : Aangezien de Kids-ID een verhoogde veiligheid betekent voor onze kinderen stelt  PROgenk voor om deze Kids-ID gratis af te leveren aan genkse kinderen die lid zijn van onze bibliotheek. Zij kunnen deze Kids-ID dan ook gebruiken als lidkaart vd bibliotheek. En aangezien er op dit moment 4.624 genkse kinderen (<12j) lid zijn van onze bibliotheek bedraagt de investeringskost voor onze stad max. 14.000 euro.

Met dit voorstel kunnen we maw twee vliegen in één slag slaan. En we verhogen de veiligheid van onze kinderen èn we investeren verder in de automatisatie van ons bibliotheekwezen.

Het CBS onderschrijft dit waardevol idee en derhalve zal de Kids-ID vanaf 1 september GRATIS zijn voor de kinderen uit de Genkse basisscholen.


Antwoord van de burgemeester :

Momenteel zijn alle kinderen van de Genkse basisscholen gratis lid van de bib en dit via de bibliotruck. Op het ogenblik dat ook voor deze kids de elektronische identiteitskaart wordt ingevoerd als “lidmaatschap” voor de bib, dan ontstaat er een probleem als wij, zoals in het verleden, de toegang tot de bib gratis willen houden voor de kinderen uit de Genkse basisscholen. De FOD suggereert immers dat wij per KIDS-ID 3 EUR vragen aan de gebruiker, bedrag dat wij dan moeten doorstorten aan de FOD.

De enige manier om beide doelstellingen, enerzijds de KIDS-ID als lidkaart van de bib te gebruiken anderzijds dit lidmaatschap gratis houden zoals het nu is, bestaat erin dat wij zelf als stad aan de FOD 3 euro per afgeleverde kaart betalen.

Het bedrag dat hiervoor nodig is zal je terugvinden in de eerste budgetwijziging van 2009 die aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Andere formele beslissingen zijn hiervoor niet nodig.

Geplaatst op 30/04/2009, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: