Zichtbaarheid van de zebrapaden aan de Noordlaan dringend verhogen!


In de eerste plaats wensen de mandatarissen van PROgenk hun blijk van medeleven te betuigen aan de familie van het dodelijk slachtoffer op het zebrapad aan de Noordlaan.

PROgenk stelt vast dat hierover heel veel – en terecht – beroering bestaat onder de wijkbewoners van Winterslag . Temeer daar er zich in een tijdspanne van 1 week na het dodelijk ongeluk weer twee ongelukken met voetgangers hebben voor gedaan. Gelukkig kenden de laatste 2 ongelukken een minder tragische afloop.
De roep van de wijkinwoners van Winterslag om op korte termijn maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker op de Noordlaan te verbeteren wordt steeds luider.

Middenberm met voetgangersdetectie en automatisch aanspringende LED-verlichting

Concreet :
1. het aanleggen van 3 veilige oversteekplaatsen voor zwakke weggebruikers :
• aan de St-Eventiuskerk,
• aan de Paro
• tss de Paro en de St. Eventiuskerk. (zie bijgevoegd plannetje)

2. elke oversteekplaats heeft een veilige middenberm.

3. elke middenberm dient te worden uitgerust met duidelijke herkenbare accentverlichting (*). Ook dienen de nieuw aan te leggen zebrapaden te worden voorzien van LED-verlichting. Deze LED-verlichting wordt mee aangelegd in het wegdek (in de asfaltlaag) en dit over de breedte van het wegdek. Deze extra verlichting springt automatisch aan op het moment dat er zich iemand begeeft (voetgangersdetectie) aan het begin van het zebrapad. Deze knipperende LED’s alarmeren de automobilisten dat er een voetganger wenst over te steken. Daarenboven wordt er aan beide kanten van het zebrapad extra signalisatie geplaatst die ook begint te knipperen indien iemand wil oversteken. Dit alles om het zebrapad van op grotere afstand te doen waarnemen. Iets wat nu niet het geval is. Zeker niet bij donker en nat weer.
Dit type van signalisatieverlichting werd in december 2009 geïntroduceerd door de Stad Gent en positief bevonden.
Deze extra signalisatieverlichting kost 8000€ per zebrapad en kan bekostigd worden met het geld dat de Stad Genk heeft ontvangen uit het verkeersboetefonds. Dit bedrag bedroeg voor het jaar 2010 ong. 1 miljoen euro.

(*) Accentverlichting : extra verlichtingspalen aan zebrapaden die aangesloten worden aan het openbaar verlichtingsnet (straatverlichting). Deze verlichting onderscheidt zich door een ander type lichtkleur uit te stralen. Zodoende krijgt het zebrapad een ander verlichtingskleur (accent) ’s avonds en valt hierdoor makkelijker op. Straatverlichting en zebrapadverlichting hebben immers een ander kleur.

Advertentie

Geplaatst op 21/01/2011, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: